15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Zapomenuté heslo › Boloňská omáčka s červenou čočkou

Název Množství a jednotka
červená čočka 200 g
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
rajčata loupaná krájená v plechovce 1 ks
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a prolisované 2 stroužky česneku, osmahneme, až mrkev zežloutne. Přidáme plechovku krájených rajčat, zalijeme vroucí vodou (dávám plnou plechovku od rajčat), přidáme červenou čočku, směs osolíme, opepříme, okořeníme lžičkou sušené (nebo lžící čerstvé) bazalky a vaříme doměkka, až omáčka zhoustne. Pokud se vyvařuje voda, průběžně doléváme po troškách vroucí vodu, až je čočka měkká. Nakonec omáčku dochutíme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou cukru, případně dosolíme podle potřeby. Podáváme se špagetami.


 


RECEPTY

Rychlé perníčky

Postup: Lískové oříšky nasucho opražíme a v papírové utěrce ještě horké promneme a co... zobrazit recept

RECEPTY

Chřestová krémová polévka

Postup: Bílý chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme škrabkou, zelený chřest není... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborové myši s česnekem

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Poklademe na sádlem vymazaný pekáč... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety "aglio olio"

Postup: Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody - na tři litry vody... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh se žampióny

Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme a nasolíme. Necháme asi půl hodiny odpočinout. Na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...